0,00
0
0
Subtotal: 0,00
Geen producten in je winkelwagen.

Biestmelk voor kalveren

Wat is biestmelk voor kalveren?

Biestmelk voor kalveren, ook bekend als colostrum, is de eerste melk die een koe produceert na het kalven. Deze melk is van cruciaal belang voor de pasgeboren kalveren en verschilt aanzienlijk van de gewone melk die later wordt geproduceerd. Biestmelk is rijk aan voedingsstoffen en bevat hoge concentraties van essentiële componenten. Deze zijn onmisbaar voor de gezondheid en de overleving van het pasgeboren kalf.

Biestmelk heeft een unieke samenstelling die specifiek is afgestemd op de behoeften van een pasgeboren kalf. De belangrijkste componenten van biestmelk zijn:

  • Antistoffen (Immunoglobulinen): Biestmelk is uitzonderlijk rijk aan immunoglobulinen, die helpen bij het opbouwen van het immuunsysteem van het kalf. Deze antistoffen bieden bescherming tegen ziektes en infecties, aangezien kalveren bij de geboorte vrijwel geen eigen immuun bescherming hebben.
  • Eiwitten: Biestmelk bevat een hogere concentratie eiwitten in vergelijking met gewone melk. Deze eiwitten zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van het kalf.
  • Vitaminen en mineralen: Biestmelk is een rijke bron van vitaminen (zoals vitamine A, D, en E) en mineralen (zoals calcium en fosfor) die bijdragen aan de botontwikkeling en de algemene gezondheid van het kalf.
  • Energie: De vet- en lactosegehalten in biestmelk bieden de benodigde energie voor de pasgeboren kalveren om hun lichaamstemperatuur te reguleren en vitale lichaamsfuncties te ondersteunen.

Het belang van biestmelk voor pasgeboren kalveren

De eerste 24 uur van het leven van een kalf zijn cruciaal voor het ontvangen van biestmelk. In deze periode zijn de darmwanden van het kalf doorlaatbaar voor de grote moleculen van de immunoglobulinen. Dit vermogen om antistoffen op te nemen neemt snel af na de eerste dag. Daarom is het van essentieel belang dat een kalf zo snel mogelijk na de geboorte biestmelk krijgt, bij voorkeur binnen het eerste uur. De doorlaatbaarheid van de darmwand van een kalf voor antistoffen is het hoogst direct na de geboorte. Binnen 6 uur is deze doorlaatbaarheid al met meer dan 40% afgenomen. Daarom is het van essentieel belang dat de meest verse biest zo snel mogelijk in het kalf terechtkomt. Hoe eerder het kalf biestmelk drinkt, hoe meer antistoffen het kan opnemen, wat bijdraagt aan een sterke immuniteit en een gezonde start. Voor het verstrekken van de biest wordt meestal gebruik gemaakt van een kalverdrinkfles, zoals de Speedy Feeder of een speenemmer.

Hoeveel biestmelk voor kalveren?

Om ervoor te zorgen dat een kalf voldoende antistoffen en voedingsstoffen binnenkrijgt, moeten de volgende hoeveelheden biestmelk worden toegediend:

  • Binnen 2 uur na de geboorte: Het kalf moet minimaal 2 liter biestmelk hebben gedronken. Deze vroege voeding is cruciaal om de opname van antistoffen te maximaliseren.
  • Binnen 6 uur na de geboorte: In totaal moet het kalf minimaal 4 liter biestmelk hebben gehad. Dit helpt om de afname in doorlaatbaarheid van de darmwand te compenseren en zorgt ervoor dat het kalf voldoende antistoffen binnenkrijgt.
  • Binnen 24 uur na de geboorte: Het kalf moet ten minste 6 liter biestmelk hebben gedronken. Deze hoeveelheid zorgt ervoor dat het kalf een sterke start heeft en voldoende beschermd is tegen ziektes.

Conclusie biestmelk voor kalveren

Biestmelk is een onmisbaar element in de eerste levensdagen van een kalf. De unieke samenstelling van antistoffen, eiwitten, vitaminen, en mineralen in biestmelk biedt de noodzakelijke ondersteuning voor de immuniteit, groei, en algemene gezondheid van pasgeboren kalveren. Door ervoor te zorgen dat elk kalf direct na de geboorte voldoende biestmelk krijgt, kunnen veehouders de basis leggen voor een gezonde en productieve veestapel.

In ons assortiment vind je vele artikelen die je nodig hebt voor de kalveren. Denk hierbij o.a. aan kalverhokken, drinkflessen & sondes en melkmixers. Op zoek naar een passende oplossing voor jouw bedrijf omtrent de kalveropfok of andere zaken zoals klauwverzorging of schrikdraadapparaten voor goede afrastering? Neem vrijblijvend contact op met ons team, we helpen je graag.

Scroll naar boven