De biestkwaliteit is van cruciaal belang voor de weerstand van een pasgeboren kalf en daarmee voor de toekomstige gezondheid en productiviteit van de melkkoe. Goede biestmanagement omvat ook het controleren en eventueel aanvullen van de kwaliteit van de biest.
Biestkwaliteit meten
De biestkwaliteit kan niet met het blote oog worden beoordeeld. Hiervoor gebruik je een biestmeter, ook wel refractometer genoemd. Met de refractometer meet je de Brix-waarde, een indicator voor de kwaliteit van de biest. De Brix-waarde geeft het percentage droge stof in de biest aan. Een Brix-waarde van 20% betekent ongeveer 20% droge stof in de biest. Goede biest bevat minstens 50 gram IgG per liter. Op de eerste levensdag is het ideaal als een kalf minstens 250 gram IgG binnenkrijgt.
Het gebruik van de refractometer/biestmeter
- 1. Breng met een pipet de biest aan op het glasplaatje.
- 2. Sluit de refractometer en houdt deze naar het licht.
- 3. Lees de Brix-waarde af door het kijkgat.
- 4. Raadpleeg de tabel om de gehaltes IgG en droge stof bij de afgelezen Brix-waarde te zien.
Voldoende biestkwaliteit?
Heeft de biest een te lage Brix-waarde, dan is de kwaliteit onvoldoende. Gebruik colostrum-/ biestvervanger om de biest op de juiste kwaliteit te brengen. Verhoog het gehalte aan IgG’s, wat cruciaal is voor een sterk immuunsysteem van het kalf. Colostrum-/ biestpoeder kan ook dienen als volledige biestvervanger wanneer er te weinig biest beschikbaar is. Bij ons in het assortiment vind je de biestvervangers Globigen Colostrum en Calf’s Choice Total 100 biestpoeder. Als je merkt dat de biestkwaliteit bij verschillende koeien onvoldoende is, is het raadzaam om de droogstand en transitieperiode van de koeien in de droogstand te evalueren. Op het moment van schrijven zien we onderweg veel koeien die te vroeg kalveren ten gevolge van de blauwtong. Veel van deze koeien hebben ook vaak weinig biest en of niet voldoende kwaliteit. Alle biest meten is echt een aanrader om dan de biestmanagement er op aan te kunnen passen.
Biest bewaren
Biest kan bewaard worden voor later gebruik, mits dit op de juiste manier gebeurt:
- Koeling: Bewaar biest in de koelkast, maar niet langer dan 1,5 dag.
- Invriezen: Ingevroren biest is handig wanneer een koe geen of te weinig biest produceert, of wanneer de biest van onvoldoende kwaliteit is. Meet de kwaliteit van de biest voordat je deze invriest en noteer de Brix-waarde. Je kan de biest bijvoorbeeld makkelijk invriezen in de biestzakken van de Biest/ colostrum startset – 10st. Tip: Meet de kwaliteit van de biest voordat je deze invriest.
Conclusie: Zorg voor de beste start met optimale biestkwaliteit
Goede biestkwaliteit is essentieel voor de gezondheid en weerstand van de kalveren. Door regelmatig de Brix-waarde van de biest te meten en waar nodig colostrum of biestvervangers toe te voegen, geef je je kalveren de beste start. Dit legt de basis voor gezonde en productieve melkkoeien voor het melkveebedrijf.
Bij Sietse Jorna bieden we niet alleen hoogwaardige producten voor biestmanagement zoals de refractometer en colostrum, maar ook alles wat je nodig hebt voor de kalveropfok, bijvoorbeeld ons ruime aanbod kalverhokken. Ook voor landhekken & toebehoren of ander materiaal voor de afrastering vind je op onze website.